fredag den 10. september 2010

De 10 blog-bud

INDRØMMET #1: jeg véd godt at denne overskrift måske vækker opsigt!
INDRØMMET #2: I går lærte jeg af en af mine elever, hvordan man opdaterer en side - jeg hørte om det første gang hos Rakel, i hendes indlæg om blogrolls, og jeg forstod ikke hvad der mentes med det dér at opdatere sine indlæg (som sagt: spade til computer er jeg!) F5 er min nye ven!
INDRØMMET #3: jeg aner ikke om jeg fornærmer nogen når jeg har dem øverst eller nederst eller andre steder på min blogroll, for jeg ved i bund og grund ikke ret meget om hvorfor min blog gør som den gør mht de dér indbyggede koder og såen... Så undskyld - jeg gør det altså ikke med vilje.
Jeg interesserer mig brændende for net-etik og bloglandias skrevne og uskrevne regler - og jeg har mit eget, personlig bud på 10 bud om blogetik - og de står ganske for egen regning og må meget gerne give anledning til kommentarer og debat.
SÅ here goes:
1. bud: Du skal være dig og ikke nogen anden
2. bud: Du skal elske din blog - og leve med den i medgang og modgang. Den er dit unikke, kreative udtryk - det kan ingen tage fra dig, og ingen skal bestemme om du og din blog er som I skal være - for det er I pr. definition!
3. bud: Du skal I al din kommunikation på din og andres blogge lade dig guide af gamle Immanuel K.´s gyldne regel: Du skal handle således, at det grundlæggende princip bag din handling kunne ophøjes til almen lov - altså: vær mod andre som du ønsker de skal være mod dig.
4. bud: Du skal bevare din nysgerrighed og livsappetit - den er dit drive i en kaotisk verden
5. bud: Du skal selv bestemme om du vil være med på alle de forskellige bølger i blog-land - og hvis du vil skal du bare lade dig rive med og føre afsted, for der venter spændende oplevelser for enden af hver eneste af dem!
6. bud: Din blog er "bare" en blog - den er ikke hele livet, og hvis du blir træt af at leve i blog-land kan du altid flytte
7. bud: Lissom i den virkelige verden, er blogland beboet af mennesker af kød og blod. Skrøbelige, sårbare, bløde mennesker. Husk det, hvis du en dag føler dig fristet til at bruge hårde ord. De gør osse ondt på mennesker i blogland. Sig det du føler - men gør det kun på den måde du osse ville vælge at sige det på i den virkelige verden
8. bud: Din blog er udtryk for dit billede af virkeligheden. Andre kan have andre billeder. Dialog er spændende, og indgå i den lisså meget du orker. Skriv kommentarer hvis du vil, og skriv tilbage på andres kommentarer hvis du vil - det er dit valg, og det kan ingen træffe for dig. Glæd dig over de kommentarer du får - og gi den glæde videre når og hvordan du kan.
9. bud: Vælg selv hvor åben og personlig din blog skal være i tekst og billeder. Men mærk efter - tingene bliver aldrig glemt her i cyberspace.
10. bud: Der er ingen faste, ufravigelige bud i blogland - HELDIGVIS! Men al kommunikation bør være baseret på vores sunde fornuft, empatiske indlevelse og etiske stillingtagen.

26 kommentarer:

 1. Lisbeth jeg elsker dig, okay det er måske store ord, men du er filme fantastisk.
  God fredag mange hilsner Heidi

  SvarSlet
 2. Jeg snitter dig en talerstol i weekenden!
  Amen my lady!

  SEJT!
  Med mange KH
  Cristine

  Ps. Det der med hvor man ligger i en blogroll: Det har vist noget at gøre med, hvor tit den opgældende blog bliver opdateret... sådan er det i hvertfald hos mig.

  SvarSlet
 3. Godt skrevet Lisbeth ;0)
  God dag til dig

  SvarSlet
 4. Jep, jeg er enig! Godt skrevet:)

  SvarSlet
 5. Du er übercool Lisbeth, tak for dine ord!

  SvarSlet
 6. Skide godt mand, dejlige ord!

  SvarSlet
 7. TAK for godt statementindlæg, Lisbeth! Det er rigtig gode og vigtige ord du skriver!

  KRAM
  Lis

  SvarSlet
 8. Du har da så evig ret!!! :)

  SvarSlet
 9. Må jeg låne dine ord og blande dem med mine egne, hvis jeg lovelinker? (et nyt smart ord jeg lærte i går!!! :))

  SvarSlet
 10. Tak for inputs, både her og der.. ;)

  SvarSlet
 11. Punktum.

  -Og god weekend til dig og dine.

  SvarSlet
 12. Jeg er ikke til regler, politikker og nok heller ikke til "bud", men dine ord vækker alligevel resonans hos mig - en relativ ny blogger! Blogland vokser og vokser hver gang jeg logger på. Først troede jeg bare det var et kreativt idé-univers. Men det er meget mere, det er mennesker, farver, former - gode og dårlige dage - sjove og svære tider...

  SvarSlet
 13. Ja da! Tak.
  Og god weekend.

  SvarSlet
 14. Tak, I rare damer - jeg tar imod både talerstole, roser og amen´er med kyshånd! Og Onkel Anne: du låner, stjæler og lovelinker bare alt hvad du vil! Jeg er ikke nærig med mig selv :-) Kram og go weekend - fra Lisbeth

  SvarSlet
 15. Sådan! Nu er det sagt- enkelt , klart og med kærlighed.
  Du er ikke så tosset endda :-)

  SvarSlet
 16. Et hurra fra Norge til de ti bud!!!! Og et hurra for din fine blogg. Jeg legger med til som følger, og gleder meg til å lese mer.

  Leste det du hadde opplevd på dit arbejde, og kjenner meg igjen. Jeg har i noen år arbejdet med behandling av menneskere som ruser seg. Og der har jeg flere ganger opplevd å få min trygghet rokket. Det er tøft. Ta godt vare på deg selv!

  SvarSlet
 17. Som jeg altid har sagt du sgu en kvik pige!
  Er helt enig!
  Nu har du fået talerstol og roser m.m så jeg
  sender dig et kærligst klap i bagdelen og en kæmpe krammer!

  SvarSlet
 18. Haha, hvor er det herligt!!
  Skønne ord som jeg klart skriver under på!

  Desuden Kolorista, så kommer jeg sgu alligevel til Hammelev i morgen!! Det er så dejligt, for jeg trænger virkelig til en omgang lopper. Jeg var ellers sikker på det ikke ku lade sig gøre, men så kom der nogle ændringer i programmet, og det er netop besluttet, at jeg og Vingummien drager mod Grenå i morgen. Jubi!!!
  Jeg håber, du når at se dette inden i morgen. Jeg satser på at være der fra starten. Det er kl 13 ikke? Du kan kende mig på den hvide kjole og det lyseblå ur :-) Ved ikke helt om jeg snupper Edith med eller ej, men jeg kommer helt sikkert!!
  Hvordan kan jeg kende dig?
  Håber vi kan finde hinanden blandt alle lopperne :)

  SvarSlet
 19. Yes, yes og atter yes.
  Hvor er du ærlig, direkte og oprigtig, flot!
  Stine:)

  SvarSlet
 20. Ej, hvor er det spændende at vi skal mødes! Og ja, der flapper vist også en lille sommerfugle rundt her i mave, men det kan jo kun være et godt tegn. Jeg vil spejde efter den måske eneste poncho på hele markedet:)
  Glæder mig!

  SvarSlet
 21. hej Kolorista. - Bad news :-( Håber du når at se denne besked inden loppemarkedet. Da vi var halvvejs i Grenå ringede mine forældre desværre og aflyste sommerhus turen da min mor var blevet syg. Dermed kommer jeg ikke på loppemarked alligevel - øv øv havde ellers glædet mig helt vildt. Jeg håber vi får mulighed for at mødes en anden gang, og gerne lidt snart. Hav det rigtig godt.
  Knus fra en søhest :-)

  SvarSlet