fredag den 2. juli 2010

Hyld

(ja, jeg ved godt dette IKKE er en hyld men en ROSE - men syns bare lige jeg ville blære mig med hvor fine ting der gror i min have!!!)
I dag skal vi lave hyleblomstsaft (HA: sikke en fantastisk stavefejl - den sletter jeg altså ikke igen!!!). Den hjemmelavede ER bare bedst (og økonomien i den taler vi ikke om - det KAN nærmest ikke svare sig at lave den selv, hvis man kun ser på pengene). Ungerne tager ud med farmor og kusine Hannah og plukker, og imens ripper jeg Netto for rørsukker, farin og øko-citroner - og prøver at finde et sted at købe citronsyre...
Opskriften (den bedste) får I her - den har vi brugt siden vi boede i en bette kolonihave med masser af hylde-buske på hele grunden - og saften smager lisså godt i vores nuværende hus, hvor vi dog lige må køre lidt efter blomsterne

Verdens bedste hjemmelavede hyldeblomstsaft
(ja, titlen er lidt lang, men det passer!)

Til et kæmpe grødfad eller en spand eller lign. skal du bruge:

* 40 store, smukke skærme, som lige skal være sprunget ud, og som du ikke må skylle, men kun ryste fri for små, sorte hyldelus (eler hva det nu er for kræ der ALTID kravler i hyld)
* 500 g. farin
* 400 g. rørsukker
* 2-3 tsk. citronsyre (billigst i matas, hvor de dog ikke må anbefale den til levnedsmidler - men det er PRÆCIS den samme som Kvickly eller andre sælger i snoldede små breve hvor 1 aldrig er nok og to lige er lidt for meget så resten ligger og blir væk mellem alle de andre halvfyldte krydderi-poser i skabet... Så hellere en ordentlig bøtte, hvor du bagefter ka afkalke opvasker og kaffemaskine og fjerne gustne pletter m. resten!) Vinsyre ka osse bruges - og så kan du jo bruge resterne af det til at lave rosengele med!
* 4-6 citroner i skiver - jeg bruger de økologiske, dels for at pudse min klimabevidste glorie og dels fordi jeg så ikke behøver at skrælle... nåja, og så tror jeg osse nok skallerne gir lidt til smagen.
* ca. 2 l. kogende vand - eller nok til at hele molevitten er dækket.

Opløs de to slags sukker og citronsyren i vandet - det er en RIGTIG FORRYGENDE idé at bruge noget der kan rumme MERE end to liter - ellers blir det noget græsseligt, sukret, adret snaskeri, ved jeg!
Hæld sukkervæsken over skærmene og skiverne og lad det hele trække ca. 3 døgn i en kølig kælder eller lign. (køleskab er naturligvis godt, men er der plads??? Aldrig hos os!) Rør engang imellem når du lige kigger forbi...
Si blomsterne og citronerne fra, og hæld på smukke, gamle flasker skyllet med kogende vand og atamon (eller som vi gør det: på skoldede sodavandsflasker... romantikken holder ikke hele vejen!). Saften holder efter min erfaring ikke SÅÅÅÅÅ forfærdelig længe - så vi fryser altid en del af det ned. Ammenam!!!!

6 kommentarer:

 1. Ja og i følge en opskrift jeg lige har fået fra min mor kan man lave marmelade af det bundfald/blomstermums der er tilovers.
  Mvh Kirsten

  SvarSlet
 2. Uh, Kirsten - den opskrift må du lige dele - det er da lige i genbrugs-øko-ånden!!! KH Lisbeth

  SvarSlet
 3. Det lyder lækkert,- men jeg gider ikke! Får af og til lidt saft fra søde veninder, og det smager så skønt. Men....

  SvarSlet
 4. Hej Lisbeth ;0)
  Den må jeg prøve, der er da i det mindste ikke 1,5 kg sukker i;0)
  Julie

  SvarSlet
 5. jamen altså, det hjemmelavede smager også bare ti gange bedre. Sidder lige og pimper min egen hjemmelavede jordbær og hyldeblomst drik, med isterninger og vodka. DET smager sgu godt!!
  Opskriften kan du få på min blog.
  Og tak for din skønne kommentar, glæder mig til at se dine batik resultater.
  god sommer Stine:)

  SvarSlet
 6. Uhm, jeg skal også i gang i dag. Hvert år kigger jeg på opskriften på hyldeblomst-marmelade, men de brugte blomster skal jo i...og de er altså altid fuld af små fluer og den slags...(proteinholdigt, men alligevel!!)
  Er der et trick?

  Og deler selvfølgelig gerne opskriften, når jeg er hjemme ige ;o). Knus Hulemor

  SvarSlet