mandag den 7. juni 2010

myter om skolelærere #1


I dag er sådan en af de dage, der får mig til at tænke på mit job og særlig på hvordan det mon ser ud udefra - for mennesker der ikke selv arbejder i det offentlige og med mennesker tæt på hele tiden. En af myterne jeg møder er, at skolelærere som mig (der jo underviser 10.klasse og kun dem) jo nok har fri fra nu af og frem til en gang i august - for eleverne har jo læseferie og såen... Ja, de mennesker sku bare vide - at jeg i dag har været censor på 18 elevers engelskprøver. At jeg har måttet være med til at give 3 af dem karakterer der var under de 02. At jeg har set store, stærke drenge svede som fik de penge for det og vride hænder som om lærer og jeg var monstre. At jeg har set 1 græde p.g.a. skræk og et par p.g.a. ærgrelse over deres egen præstation og den deraf afledte karakter. At jeg har haft mavepine m. de skrækslagne og ønsket det bedste for dem... at jeg har skullet stå inde for mig selv og mine beslutninger - m. deraf følgende glæde eller vrede eller skuffelse - overfor 18 unge mennesker, som alle i et eller andet omfang hænger deres fremtid og selvfølelse op på de karakterer de får i disse dage. Jeg skal rumme det hele samtidig med at jeg skal forholde mig til et pensum og en ukendt kollega, som jeg skal samarbejde med på en måde, så alle elever får fair og positiv behandling... og da jeg gik derfra kl. halv fire i dag havde jeg gjort mit job godt, syns jeg.
Men jeg er jo ikke færdig for i dag - for nu mangler så bare at læse og forberede mig på de 10 prøver jeg selv skal afholde i morgen. Se på elevernes kilder og læse deres overvejelser om deres emner. Forestille mig hvor deres svage og stærke punkter er, og hvordan jeg som lærer kan tilgodese dem bedst muligt. Fundere over hvordan min censor i morgen mon vil tackle eleverne, som han jo ikke kender indefra som jeg gør det. Om han kan se når de skinner og er gode, og "overse" de mange, mange sproglige faux pas de kommer til at begå. Om vi kan finde på noget at snakke om i pauserne og om vi kan være enige om karakterniveauet... Og så skal jeg i øvrigt ha 10elever mere op på onsdag, samt være færdig med at rette 40 stile inden onsdag og konferere karakterer med den censor, der har rettet dem osse... Nåja, glemte jeg at sige, at onsdag aften er der så møde i pædagogisk råd, hvor vi skal i gang med at planlægge næste skoleår??? Jeg er ikke ude efter ynk - men jeg er bare så TRÆT og KED af den medie-bårne kritik, der konstant rettes mod mit job og os der udøver det! Det er faneme ikke i orden! (Ps. det er altså ikke kun nu i eksamensperioden vi arbejder vores brede bage ud af vores pæneste bukser!!!)


* billedet er lånt her:http://lektion.dk/images/boeger.gif

5 kommentarer:

 1. Pyha Lisbeth...lyder til at du har temmelig meget at se til for tiden. Jeg forstår dig SÅ godt i forhold til medie-kritikken - jeg er nemlig også lærer (dog sygemeldt pt.). Synes det er på tide det kommer frem i lyset, hvor travlt og hårdt lærerjobbet også ofte er. Det er nemlig ikke bare lutterlagkage og 7 ugers sommerferie.
  Pøj, pøj med det hele - det lyder som om du gør dig mange GODE overvejelser på egne og elevers vegne!
  Kh. Malene

  SvarSlet
 2. Tak for dit indlæg. Er godt at du sætter ord på den mere "usynlige" del. Jeg er ud af lærer-familie, som jeg kender godt delvist scenariet, men jeg bliver helt forpustet af det, som du beskriver. Jeg synes virkelig at pædagoger og lærere er vores dages helte. Tænk hvilken kæmpe opgave det er, at få vores unger bibragt viden og ikke mindst adfærd og moral. Og samtidig sker det til en lousy løn og ofte med meget lidt anerkendelse fra omverdnen. Stor ros herfra!

  SvarSlet
 3. Tak for det indlæg! Hvis alt går vel afslutter jeg min læreruddannelse i denne måned (er en gammel kone på 52), og jeg har allerede arbejdet i 2 1/2 år som lærer. Jeg er vild med det! Heldigvis, for det er ingen dans på roser eller evig sommerferie. Men det er et vigtigt og givende job.
  God sommerferie, når du når så langt.

  SvarSlet
 4. Jeg er gift med en lærer, som også kun underviser 10 kl. Og den beskrivelse passer bare så godt! Det er ingen dans på roser at være lærer.
  Og det er ej heller kun her i eksamenstiden der er run på, det er hele året. Så det kan det da godt være at lærerne har et par ekstra dages ferie i sommerferien, men helt ærligt, det har de sgu fortjent. Men 7 ugers ferie, hvem har bildt nogen ind at det er det de har? Ja, jeg spørger bare.
  Godt indlæg du har skrevet :)

  SvarSlet
 5. Dejligt indlæg du har skrevet, dejligt at du brænder for dit arbejde og vil eleverne det godt. Uanset om du er cencor eller deres lærer.Du lyder retfærdig og det tror jeg også de fornemmer selv om du har måtte give dem en dårlig karakter.
  Man gør dem vel også en bjørnetjeneste hvis man ikke giver dem det de har fortjent i forhold til deres indsats?
  god eksamen.

  SvarSlet