tirsdag den 4. oktober 2011

Hvordan bander du? - eller: noget om "dialekter"...

Altså, nu er det måske ikke alle der bander (HÅH - løgnidinhals hvis du siger du ikke gør!) - men JEG gør altså! Jeg bruger "sgu" en del - nu er det jo så altså på det seneste blevet mere comme il faut, så jeg er gået videre til det mere grove "satme" (udtalt med langt a, for lissom at ta brodden af - du kan godt høre det, ik? Saaaaatme er lissom ikke helt lisså slemt!) Og man skal jo aldrig lade sit sprog forfalde og blive for pænt, tænker jeg. Men så var det jeg kom til at gå i Kvickly, og der opdagede et meget lokalt bandeord, som jeg ikke er sikker på jeg nogensinde kommer til at ta i min mund. Ikke fordi det er for groft eller grimt - mere fordi det er så pokkers JYSK, at min indre (nu skabs-)københavner ikke kan ha det i sit system. Der er naturligvis tale om DÆLENDYLME! Det var endda en bredskuldret, maskulin mande-mand som brugte det - overfor sin søn på vel 6-7 år - i venlig samtale, ikke som skældud, nej-nej.
Det førte mig videre til andre ord jeg faktisk ikke får brugt i al deres skønhed:
Fandenrasme...
Satanedme...
For filan...
Dælernedme...
For syv sytten...
Krafthelvede...
Mit sprog har da vist alligevel brug for en bette opdatering! Måske har du andre gode???

4 kommentarer:

 1. Jeg bruger faktisk for filan, måske et dælendytme ja med T, også kunne kommer over mine læber :)

  SvarSlet
 2. Sgunedeme!!! Samtidig med en knyttet hånd der bliver bevæget som om jeg slår i bordet!:O)
  Hæhæ
  Shit Agnes, er også et der ofte blvier brugt i min lille verden.
  :O)

  SvarSlet
 3. Dælandytme (med T) flyver også flittigt ud af Søhestens mund. Men det der 'dylme er lidt underligt synes jeg.
  For hulan, pisselorte (når jeg er virkelig hidsig), for dællan, fåååååk er nogle af mine favoritter. Nå ja, og sgu bruger jeg sgu også hele tiden.
  Jeg vil lige slå fast, at jeg ikke fornemmer det som om, at jeg vælger bandeordene, men de vælger mig...!
  Længe siden jeg har skrevet herinde hos dig, Lisbeth, og fååååk, det er sgu dælandytme for dårligt!! Det gør ikke så meget, at du ikke fik råbt mig op i forbindelse med Hammelev-marked, for jeg havde en meget lang eksamens-psykose-periode, som sikkert også stod på, da markedet var på tapetet.
  Fedt at du ku bruge zentangles!! Jeg går også megameget bananas med det på mit (studie)job. Jeg har vist fået gjort et par folk afhængige derinde, og det er jo en rigtig god ting!
  Det ku være skønt med en omgang sort sundhedsdrik og et eller andet Århus-marked-tam-tam. Jeg ved skisme ikke, om de har noget på tapetet i smilets by, men skal vi ikke lige holde udkig og så stikke til hinanden, når vi finder noget??
  Hyggeligt ku det i hvert fald være!
  KH Trine

  SvarSlet
 4. For syv sulen da, hvor er I seje til at bande!!! Og så kom jeg da lige i tanke om, at jeg vist osse siger pisselorte (herhjemme er det en stående vits, at Mikkel engang i arrigskab over ENDNU en gang at ha fået et myggestik, RÅBTE til myggen: "Pisse-lorte-dumrian myg!!!"), og "Krafthelvete, Ivan, jeg fik den streeeeess" og lign. Elsker faktisk at bande, det gir sgu sådan en dejlig luft! - og måske vælger ordene osse mig lidt, som du siger Trine?!?
  P.S:Vi holder markedsbrillerne på, kære Søhest! KH Lisbeth

  SvarSlet