mandag den 10. maj 2010

Fortæl, mor - noget fra da du var lille!

Min farfar var bonde på landet - lissom min far var i sin grønne ungdom. Jeg har aldrig kendt farfar, der døde længe før der var tænkt på mig. Men i mit hjem har jeg et farfar-klenodie: dette fine bord, som farfar selv har lavet på Husflidsskole tilbage i 40´erne. Det er vind & skævt og ærlig talt ikke særlig kønt. Men det blir det, når det blir malet helt færdigt - knaldgul holder, osse til 60 år gammelt rattan-flet!
Jeg holder af at gemme ting m. historie fra mine bedste-forældre. Min farmors vattæpper og sprøde kagetallerkner m. roser på samt en gammel skåret skål (i den mest fantastiske turkis - derfor får den lov fortsat at bo i mit køkken på trods af skår og skrammer). Min farfars bord. Min mormors sølv-filigran-broche... Og jeg holder af at fortælle mine børn om mine bedsteforældre - selvom de ikke husker dem, der allerede er væk... men historierne kan jo godt leve videre, ikke?
Så jeg fortæller om min morfar, der ku ta tænderne ud, og som var en moderne mand der hjalp til i huset (=han pillede nye kartofler til aftensmaden og røg ost).
Om min farmor, der på sine gamle dage blev lidt trist (men ikke mindre åndsfrisk end før) - og sagde, at det var fordi hun ikke blev drillet nok (og det tror jeg der er en STOR sandhed i - vi skal blive ved at drille hinanden, for det må da være frygteligt at sidde som gammel, med masser af humor i behold, men ingen til at "trigge" den!). Om min mormor, der endnu er i live, men lidt af en sur gammel mokke (ja, det sårer jeg vist ikke nogen ved at sige) - men i de historier jeg fortæller om hende er hun stadig frisk og arbejdssom. Så jeg fortæller mine børn, om den jul hvor mormor som vanlig havde lavet verdens bedste flødekarameller, og jeg åd så mange at jeg brækkede mig. (Siden har jeg ikke rigtig holdt af flødekarameller...) Ungerne elsker de historier - lissom de elsker dem om dengang jeg var barn, og sad fast i en mudderpøl, og derfor måtte træde ud af mine gummistøvler og løbe ind til mor på mine hvide strømpebukse-ben. Eller dengang jeg skændtes med min søster, og blev så gal at jeg spyttede på hende, hvorefter hun slog mig m. en fluesmækker. Eller dengang jeg lokkede samme (lille!)søster til at tage en muldvarp op, som havde forvildet sig ovenfor de trygge underjordiske gange. Jeg turde ikke selv - og det var nok klogt, for den bed sig fast i hendes finger, så hun ikke ku ryste den af igen. Se, de historier ELSKER mine unger - og helst hvis historien ender med (hvad den oftest gør), at jeg tuuuuuuudede! Hvilke gode historier fortæller du? Og hvem gemmer du klenodier fra?

4 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth.

  Åh hvor skønne historier du fortæller og hvor er de dragende :o) Jeg fortæller ikke så mange historier endnu..... Men når Asta blir historiealderstørrelse, så skal hun få skal hun :o) Husker også historierne fra "gamle dage" som nogle helt fantastiske af slagsen.

  Jeg elsker møbler og andet med historie. Det gir mig rigtig meget mening at give tingene nyt liv, så de kan "leve" videre og gøre gavn. Det er også en stor tilfredsstillelse for mig at fikse og bikse tingene op. Så du kan tro jeg synes 100% godt om den ansigtsløftning du har givet "farfar". Det er noget der holder :o)
  Anette.

  SvarSlet
 2. SMUKT - spot-on som altid. Dine børn er vel nok heldige.

  Mivs

  SvarSlet
 3. Hej Lisbeth
  Dejligt at historierne føres videre.
  Min morfar kunne også tricket med tænderne til stor fryd for alle os børnebørn.
  Kh. Malene

  SvarSlet
 4. Hejsa,
  sikke skønne historier :o) Jeg holder selv af ting/møbler med historie, hvilket mit hjem nok også bærer en del præg af... Det sker også (dog nok ikke ofte nok) at jeg fortæller mine børn historier fra jeg var lille, men de elsker at høre på det.

  På et tidspunkt remsede jeg op for min ældste datter alle de ting som hun lidt tager for givet, men som ikke fandtes dengang jeg var barn. Mobiltlf, iPod, PC, DVD, Gameboy, Playstation etc etc.... Hun lytter med STORE øre og øjne, hvorefter hun spørger: "Havde I heller ikke strøm dengang?" :o)

  ARRHHH!! SÅ gammel er jeg jo altså heller ikke :o)

  KH Lotte

  SvarSlet