torsdag den 6. maj 2010

feedback i blogland - er det virkelig nødvendigt???


I går læste jeg et interessant indlæg hos hende her. Et indlæg om den læsværdige blog - og hvad der skaber den. Jeg prøvede at skrive et fornuftigt svar, men da jeg samtidig var prøvevagt ved en dansk-eksamen, gik det lidt op i hat og briller og hjælp til elever :-)
Men jeg har tænkt videre, og vil egentlig gerne give mit eget bud på hvad JEG læser og hvad der er "Den Gode Blog", set m. mine glasøjne:
Jeg læser med hos mange af jer, og nyder det af nærmest lisså mange forskellige grunde. Der er bloggere der altid har inspirerende nye kreative idéer og formidler dem så man mærker en ægte, sprællevende kreativ sjæl bagved. Disse blogge suger jeg til mig - også p.g.a. en berusende billed-side. Jeg lader mig inspirere og styrter selv til symaskinen.
Andre blogs får mig til at græde - af medfølelse og -levelse. Jeg føler jeg sidder overfor kære, gamle venner, der trækkes med sorg, tab, depression eller bare almindelige livs-knuder: en travl hverdag m. familie, arbejde, aktiviteter - og tanker om livets mening. Her får jeg reflekteret - med hjælp fra jer - over mine egne valg og værdier. Her får jeg inspiration til at skifte spor.
Nogle bloggere får mig til at grine - altid og nærmest på kommando. Jeg ælsker finurligt sprog og skæve øjne på hverdagen - og det er der rigtig mange af jer der har. Det kan være gengivelser af egne bommerter, børnenes sjove kommentarer og husdyrenes eller mændenes gøren og laden. Her fodres min indre skrald-grinebider - og også her føler jeg mig i selskab med gamle venner.
Tit læser jeg med uden at have tid til at formulere en kommentar. Og det er jeg egentlig lidt ærgerlig over, for jeg ved jo af egen erfaring hvor væsentlig feedback er i blogland. Jeg tjekker selv mine indlæg igen og igen, for at se om kommentartælleren er gået op. Jeg nyder jeres kommentarer, både de hurtige, de kærlige og de morsomme. Kommentarerne giver liv til en blog, og kan også lede videre - når jeg læser et indlæg hos en af jer, og derefter læser kommentarerne, må jeg tit liiiiige se hvem der skrev det - og det leder videre ud til nye, skønne blogs. Hurra! På den ene side kan jeg være trist når et indlæg ikke giver mange kommentarer, på den anden side kan jeg være lidt lettet - for jeg syns tit kommentarerne kræver opfølgning, og det er her min tid og overskud ikke slår til p.t.
En blog former sig i et samspil, syns jeg. Samspil mellem blog-ejeren og læserne. Både de synlige og usynlige, faktisk. Dem der kommenterer og er på banen giver jo næring til at fokus på bloggen kan flytte sig og typen af indlæg bevæge sig i nye retninger. Men hos mig er der da osse usynlige læsere - både kendte og ukendte. Jeg véd jo at flere af mine kolleger, venner og min mor læser med - uden at lægge kommentarer. Men alligevel er de medspillere på bloggen, for nogen gange er der jo hints til dem i et indlæg. Små indforståede blink til dem: "Hej, jeg ved du læser med - den her er til dig!"
Konklusionen på min overskrift er ikke entydig - feedback er rar, men måske kan en blog leve uden, hvis den osse samtidig er min egen kommunikation om mig selv - med mig selv og min nære omverden?

20 kommentarer:

 1. Hvor er det bare godt skrevet! Du formår virkelig at sætte ord på, og jeg genkender mig selv og mit forhold til Blogland og kommentarer helt vildt. Faktisk vil jeg tillade mig at lave et indlæg, direkte linket til dit. Håber det er okay? :)

  SvarSlet
 2. Ja, det må du gerne - det blir jeg da bare stolt af - og tak for den fine feedback :-) Kh lisbeth

  SvarSlet
 3. Kære Lisbeth

  LIGE PRÆCIS sådan har jeg det med blogging! Virkelig, virkelig velskrevet! Er simpelthen bare helt og aldeles enig...

  KH Helle

  SvarSlet
 4. Hej,
  jeg er også enig i det du skriver!
  Godt at lige stoppe op og tænke over disse spærsmål indimellem.
  Jeg bliver også rigtig glad for alle kommentarer, men som du siger - det medfører jo også at man tit bliver ledet videre og videre til nye blogs, og det tar da noget tid at følge med i det hele!!

  Men, uden feedback havde blogglivet da været noget kedeligere!

  SvarSlet
 5. Ja, det er jo nærmest som en online stor mødre-kvinde-krea-gruppe, som bruger hinanden, støtter hinanden og giver et kærligt spark med på vejen.

  Klem

  SvarSlet
 6. Kære Lisbeth!

  1000 tak fordi du sparker bolden videre.
  Jeg synes, at du rammer hovedet lige på sømmet.
  Hvor er det godt og præcist formuleret.
  Super ;)
  Kh
  kristine

  SvarSlet
 7. Hej Lisbeth
  -Og alle Jer andre fantastiske bloggere :-)
  Tak for et godt indlæg! Jeg får pludselig mere ro til at nyde de få kommentarer jeg får, sætte pris på dem (det gjorde jeg nu i forvejen) og huske dem i stedet for at hungre efter flere kommentarer... For det er jo ikke antallet der har betydning...Ikke rigtig. Det der betyder noget, synes jeg, er at der er et andet menneske der har læst hvad jeg har skrevet, tænkt over det og bruger tid på at kommenterer det. Det er DET der varmer. Hellere kun få tilbagemeldinger, nogle der ligger tanker bag, end en masse ligegyldige ord.

  - Nu kom jeg vist lige ud på et sidespor!
  Men alt i alt.
  Lisbeth, jeg er så glad for dine kommentarer på min blog, og jeg vil langt hellere have en kommentar fra dig, end fire kommentarer der ikke ligger nogen særlig energi bag.

  Hvad det er der får mig til at læse en blog er , oprigtighed, humor og kreativitet.
  Og alt det synes jeg bestemt din blog har, Tak for det!

  SvarSlet
 8. Hvor er det godt skrevet, Lisbeth. Har det PRÆCIS på sammem måde...

  SvarSlet
 9. Fantastisk velskrevet og godt ramt. Jeg tænker på samme måde, så det var da fedt at få sat skrift på. God dag. KH. Birgitte

  SvarSlet
 10. Det var lige præcis det jeg selv ville have skrevet, hvis jeg altså havde haft ordene til det.. ;o)
  Nu vil jeg da bestemt også gøre mig ekstra umage med at nyde de kommentarer jeg får fremover.. :o)

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth :-)

  Super spændende og velskrevet læsning, som fangede mig med det samme. Dét er bla. noget af det som får mig til, at blive ved med at læse med - også selvom jeg måske ikke lige får lagt en kommentar ;-)

  Knus fra June

  SvarSlet
 12. Dejligt skrevet. Lige mine ord. Følger også med hos rigtig mange. Tit har andre skrevet de samme tanker som jeg selv har fået ved indlægget og så skriver jeg ikke en hilsen.
  Men jeg har nydt hvert ord alligevel.

  SvarSlet
 13. Så god du er med dine ord!!:) Det er jo lige præcis sådan, det er.. Og sådan jeg godt kan lide at se på blogging..:)
  Tak for et dejligt indspark og tanke-igangsættende indlæg...
  KH Anne

  SvarSlet
 14. Hvor er det velskrevet.
  Selvfølgelig er det ikke antallet af kommentarer som er afgørende. Men når man er ny blogger som jeg er, ja så vil man virkelig gerne høre, hvad folk har at sige til det man skriver.

  Jeg prøver stadig at finde hoved og hale i, hvad god blog opførsel er. Jeg håber jeg selv er et godt eksempel.
  KH fra Cristine

  SvarSlet
 15. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 16. Hej Lisbeth
  Det ER altså sjovere at blogge, når man får noget feedback, synes jeg. Ellers føles det som om, at man bare skriver ud i den blå luft, så jeg håber at flere vil tage sig tid til at skrive kommentarer i fremtiden. Her var min;-)
  Go weekend.
  KH Puk

  SvarSlet
 17. Tak til jer alle for jeres gode og fine kommentarer - og så fandt jeg lige et par nye bloggere jeg skal til at følge med hos :-) Kh Lisbeth

  SvarSlet
 18. Meget interessant. De tanker det har affødt kan du læse mee om her: http://linneasunivers.blogspot.com/2010/05/feed-back-i-blogland.html

  SvarSlet
 19. Jeg blev ledt herover fra en anden blog. Du har virkelig sat tanker i gang, og tak for det. Hvem skriver vi for,-os selv, eller de andre,- nogen vi kender, eller nye anonyme læsere, som kommer forbi og finder interesse i et indlæg?
  Jeg kan godt lide at få kommentarer, korte som lange, kendte som ukendte læsere, ja, jeg ville ikke lave min blog, hvis ingen gad kommentere. Alligevel skriver jeg nok mest for mig selv. Giver det mening?

  SvarSlet